Tempoh berpantang merupakan waktu bagi wanita bersalin merehatkan diri. Terdapat pelbagai pantang larang yang perlu diikuti terutamanya bab permakanan. Bagi mereka yang berpantang,sebaiknya perlu tahu beberapa perkara fakta & mitos mengenai penjagaan diri ketika berpantang.
MITOS 1: Takut untuk memakan sayur & buah kerana sejuk untuk badan
FAKTA : Sebenarnya sayuran & buah-buahan seperti kangkung, kekacang, bayam, labu, sawi & lain-lain memberi sumber vitamin & mineral & dapat mengelakkan sembelit serta mempercepatkan proses penyembuhan luka. Sayuran hijau mempunyai klorofil yang membantu merangsang pembentukan sel darah merah pada pesakit anemia.
MITOS 2 : Minum air banyak boleh menyebabkan buncit perut
FAKTA : Orang dewasa digalakkan minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Minum air yang cukup boleh mengelakkan sembelit,menstabilkan suhu badan & membantu pengeluaran susu ibu dengan baik. Tubuh akan hilang 1.7 liter air sehari melalui proses pernafasan & perkumuhan. Bayangkan jika anda cuma minum 1 liter atau kurang dalam sehari.
MITOS 3 : Makanan laut boleh menyebabkan gatal & berbisa seperti udang & kerang
FAKTA : Sebenarnya jka tiada alergi, ia boleh dimakan untuk mendapatkan sumber protein. Tidak semua orang akan mengalami alergi setelah memakan makanan laut.
MITOS 4 : Memakan telur boleh menyebabkan luka bernanah
FAKTA : Nanah disebabkan oleh jangkitan kuman. Telur adalah sumber protein yang baik & bagus untuk pemulihan luka dalaman. Telur kaya dengan vitamin & meineral. Sebutir telur bersaiz besar mengandungi 251mg Kolin. Kolin penting untuk wanita hamil kerana ianya berperanan untuk pembentukan otaak janin & memberi kesan kepada memori selepas bayi dilahirkan.
Mitos & Fakta: 4 Makanan Terlarang Ketika Berpantang
4/
5
Oleh
berjambang